Wereldwijd delen: kennisdatabank maakt het verschil

ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen spelen een belangrijke rol in het creëren van 's werelds grootste en meest uitgebreide kennisdatabank, die informatie over meer dan 22.000 diersoorten bevat. Als leden van de wereldwijde non-profitorganisatie Species360 zetten beide Belgische dierentuinen zich dagelijks in om informatie te delen over de individuele dieren en groepen in hun zoos. Ze registreren inzichten over de dieren hun gedrag en levensomstandigheden via het Species360 Zoological Information Management System (ZIMS). “We zijn trots om deel uit te maken van deze internationale inspanning om kennis te delen én op de impact ervan op dierenwelzijn en natuurbehoud,” zegt manager dierenzorg Sander Hofman.

Tot nu toe heeft ZOO Planckendael informatie gedeeld over meer dan 16.445 dieren en 558 soorten en ondersoorten. ZOO Antwerpen gaf op haar beurt data door over meer dan 42.728 dieren en 1.912 soorten. ZIMS combineert die bijdragen met gegevens van meer dan 1.400 andere dierentuinen, aquaria, botanische tuinen, opvang- en rehabilitatiecentra, en natuurbehoudsprogramma's.

Van data naar daden

Vanuit die data zijn al talloze nuttige toepassingen voortgevloeid. Zo helpen de Species360 Global Medical Resources, onderdeel van de ‘ZIMS for Medical’-module, dierenartsen bij de behandeling en preventie van ziekten door referentiewaardes te bieden voor normale bloedtestresultaten. Deze informatie, beschikbaar voor alle leden, komt voort uit decennia aan medische gegevens van verschillende instellingen.

In samenwerking met de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) heeft Species360 ook een gegevensbeheersysteem voor biobanking geïntroduceerd. Sinds de oprichting van de EAZA Biobank hebben meer dan 250 instellingen duizenden historische stalen van meer dan 800 soorten opgeslagen, zowel fysiek als digitaal in ZIMS.

Lees meer over onze Biobank 

Dierentuinen die lid zijn van EAZA, doneren in het kader van populatiemanagementprogramma’s dieren aan elkaar (en verkopen ze dus niet). Dat geldt niet per se voor zoos die niet tot EAZA behoren. Als dieren uit EAZA-zoos verhuizen van de ene naar de andere dierentuin dan is ZIMS ook enorm belangrijk. Dankzij de tool reist alle informatie van het dier ook feilloos mee naar de ontvanger. Die data is van onschatbare waarde om het welzijn van de dieren maximaal te garanderen zoals medische gegevens, voortplantingsgedrag en nog veel meer.

‘ZIMS for Studbooks’ – want zelfs de stamboeken worden in ZIMS bewaard - wordt op zijn beurt wereldwijd gebruikt om de genetische diversiteit en gezondheid van dierenpopulaties in dierentuinen te waarborgen. Dat is cruciaal voor herintroductieprogramma’s waarin zoos dieren terug uitzetten in hun natuurlijke habitat. Op basis van de informatie uit ZIMS kunnen experts determineren of deze populaties gezond en duurzaam zijn.

Lees meer over onze herintroductieprogramma's voor monniksgieren

Toewijding

“We registreren nauwgezet alle informatie over onze dierencollectie om toegewijd te kunnen bijdragen aan onze conservatiedoelstellingen en dierenwelzijn. De gedeelde informatie zorgt ervoor dat onze dieren de beste zorg krijgen en het draagt bij aan populatiebeheer, dierenwelzijn, gezondheid, ziektebehandeling en natuurbehoud. Door onze kennis en expertise te blijven delen, kunnen we nog grotere stappen zetten in onze missie rond het beschermen van de biodiversiteit,” besluit Sander Hofman.