Over vijvers en vindingrijkheid: dit is de ZOO Science Jongste Wetenschapper 2024
De tweede editie van de ZOO Science Jongste Wetenschapper is een feit: dit jaar mogen we met trots de 10-jarige Lynn de medaille opspelden. "Als wetenschapscentrum van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael zijn we ongelofelijk trots op haar, want we vinden het heel belangrijk dat we de volgende generaties kunnen prikkelen om zelf bezig te zijn met wetenschap. Zij zijn de onderzoekers van de toekomst en hun kennis is essentieel om de natuur en haar bewoners te begrijpen en te beschermen", zegt zoölogisch directeur Linda trots. Samen met een jury van zoölogen en experts duidde zij Lynn aan als winnares. Duik mee in haar onderzoek!
- Wie? Lynn
- Waar gaat zij naar school? Dijksteinschool in Sint-Katelijne-Waver
- Leeftijd: 10
- Het thema van haar onderzoek: Biodiversiteit en soortbepaling in de nieuwe vijver thuis
- Haar onderzoek:
- Beleef: Een nieuwe vijver bij hun thuis maakte Lynn superbenieuwd en ze keek gefascineerd naar de dieren die er al snel in opdoken. Al snel vroeg ze zich af: welke soorten er allemaal leefden en hoe deze dieren hun voedsel vonden.
- Beschrijf: Haar onderzoeksvraag? - Al snel vroeg ze zich af: welke soorten leven er allemaal in onze nieuwe vijver? En hoe vinden deze dieren hun voedsel?
- Bedenk: Haar hypothese? - Lynn dacht dat elk diertje zijn eigen unieke manier had om voedsel te vinden, afhankelijk van waar ze leefden: op het wateroppervlak, tussen de planten, of op de bodem van de vijver.
- Bewerk: Om dit te testen, trok Lynn haar laarzen aan en ging ze in het midden van de vijver staan. Ze verzamelde de dieren met een schepnetje en identificeerde ze via de app ObsIdentify. Ze voerde proeven uit door insecten in het water te gooien en bestudeerde hoe de dieren reageerden. Ook bezocht ze andere vijvers voor vergelijkende observaties.
- Besluit: Lynn ontdekte dat haar vijver een rijke diversiteit aan dieren herbergde, waaronder schaatsenrijders, schrijvertjes, libellenlarven en de geelgerande watertor. Ze concludeerde dat elk dier zijn eigen plek en manier van voedsel zoeken had, wat afhing van de omgeving en beschikbaarheid van voedsel.
- Hoe presenteerde zij haar onderzoek? In een enthousiast videoverslag liet ze haar onderzoek zien, dat ze ook uitschreef in een stevig verslag met verduidelijkende foto’s en verdiepende informatie.
- Wat maakt haar winst extra bijzonder? Ook in 2023 deed Lynn mee aan de wedstrijd van de ZOO Science Jongste Wetenschapper. Toen viel ze onze jury ook al op door haar boeiend experimentonderzoek waarin ze keek hoe snel mieren eten vinden en welk voedsel hun voorkeur heeft. Toch haalde ze de selectie van de winnaars destijds net niet. Het hield haar niet tegen en ze begon opnieuw, zoals een echte wetenschapper. En… de aanhouder wint!
- De feedback van onze wetenschappers:
- “De video die Lynn ons doorstuurde over haar onderzoek startte met de laarzen in de vijver… Over een blikvanger gesproken! Lynn had meteen mijn volle aandacht!” :
- “Lynn onderzocht welke dieren aanwezig waren in haar eigen vijver. Daarmee laat ze zien dat je overal aan onderzoek kan doen, zelfs in eigen tuin.”
- “Het combineren van eigen observaties met de ObsIdentify-app om met behulp van foto’s dieren te determineren is heel slim. Het is meteen een goed voorbeeld van hoe verschillende onderzoeksmethoden vaak gecombineerd worden om één wetenschappelijk vraagstuk op te lossen. Lynn’s onderzoek vergt niet alleen nieuwsgierigheid, maar ook doorzettingsvermogen en nauwkeurige identificatie, wat belangrijke eigenschappen zijn voor een wetenschapper!”
- “Beschrijvend werk is ook “onderzoek”! Vele studies beginnen met een dergelijke benadering om er vervolgens desgevallend experimentele componenten aan te verbinden om meer specifieke vragen te beantwoorden. Top dus!”
- “Toen na de jurering bleek dat Lynn vorige editie ook een werkje had ingediend kreeg onze beslissing nog meer kleur. Volharden, niet opgeven, is een van de belangrijkste eigenschappen van een goede wetenschapper!”
Zo verrasten we Lynn met de winst!