Verhalen

  1. Halt aan herpes: hoopvolle prik voor jonge olifanten

    Halt aan herpes: hoopvolle prik voor jonge olifanten

    Het olifantenherpesvirus (EEH-virus) vormt wereldwijd een grote bedreiging voor jonge olifanten, zowel in dierentuinen als in de natuur. ZOO Planckendael is sinds het overleiden van olifantje Qiyo in 2018 nauw betrokken bij de ontwikkeling van een vaccin. Dankzij bloedstalen en een bijdrage van 80.700 euro kon belangrijk wetenschappelijk onderzoek worden uitgevoerd. Nu wordt het vaccin voor het eerst getest op volwassen olifanten.

    Lees meer
  2. Over vijvers en vindingrijkheid: dit is de ZOO Science Jongste Wetenschapper 2024

    Over vijvers en vindingrijkheid: dit is de ZOO Science Jongste Wetenschapper 2024

    De tweede editie van de ZOO Science Jongste Wetenschapper is een feit: dit jaar mogen we met trots de 10-jarige Lynn de medaille opspelden. "Als wetenschapscentrum van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael zijn we ongelofelijk trots op haar, want we vinden het heel belangrijk dat we de volgende generaties kunnen prikkelen om zelf bezig te zijn met wetenschap. Zij zijn de onderzoekers van de toekomst en hun kennis is essentieel om de natuur en haar bewoners te begrijpen en te beschermen", klinkt het.

    Lees meer
  3. ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael redden dieren in Kameroen

    ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael redden dieren in Kameroen

    Wetenschappers van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael zijn erin geslaagd om de jacht op onder andere chimpansees en westelijke laaglandgorilla’s in het Centraal-Afrikaanse Kameroen te verminderen. Ze overtuigden lokale gezinnen bij het Dja Wildreservaat om commerciële jacht in te ruilen voor duurzame en diervriendelijkere alternatieven. “Ons driejarig onderzoek bewijst dat deze aanpak de gevaren voor bedreigde diersoorten vermindert én de economische positie van de lokale gezinnen versterkt.

    Lees meer
  4. Wereldwijd delen: kennisdatabank maakt het verschil

    Wereldwijd delen: kennisdatabank maakt het verschil

    ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen spelen een belangrijke rol in het creëren van 's werelds grootste en meest uitgebreide kennisdatabank, die informatie over meer dan 22.000 diersoorten bevat. Als leden van de wereldwijde non-profitorganisatie Species360 zetten beide Belgische dierentuinen zich dagelijks in om informatie te delen over de individuele dieren en groepen in hun zoos. Ze registreren inzichten over de dieren levensomstandigheden via het Species360 Zoological Information Management System.

    Lees meer
  5. Moraal- of koraalridders? In de bres voor het kwetsbare koraal

    Moraal- of koraalridders? In de bres voor het kwetsbare koraal

    De duikers in het rifaquarium van ZOO Antwerpen helpen het evenwicht in het kunstmatige koraalrif te bewaren. Net als in de natuur is dit een fragiel ecosysteem dat afhankelijk is van de lichtsterkte en de waterkwaliteit. De temperatuur, de zuurtegraad, het zoutgehalte, het fosfaatgehalte, de stroming van het water… worden dan ook constant gemonitord. De verzorgers werken zelfvoorzienend en houden de koraalkolonie in stand met eigen kweek. De moraal van het verhaal? Koester het koraal!

    Lees meer
  6. Wortels zuiveren De Zegge

    Wortels zuiveren De Zegge

    Het oudste natuurreservaat van Vlaanderen, De Zegge in Geel, installeert een eigen plantaardig “waterzuiveringsstation”. “In tijden van droogte moet het laagveengebied water van buitenaf binnenloodsen om haar gronden nat genoeg te kunnen houden voor haar bodemorganismen, flora en natuurlijke ecosysteemfuncties zoals CO2-captatie. Dankzij de helofytenfilter kunnen we de waterkwaliteit verhogen en de situatie in De Zegge verbeteren”, zegt coördinator Toon Deswert.

    Lees meer
  7. Broeikasgassen in balans? De Zegge als opslagplaats

    Broeikasgassen in balans? De Zegge als opslagplaats

    In het natuurreservaat De Zegge in Geel doet ZOO Antwerpen onderzoek naar de uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide en methaangas. “De Zegge is niet alleen het oudste natuurreservaat van Vlaanderen, het is ook een plek waar nog veel levend veen te vinden is in de bodem. Een veengebied is de perfecte – actieve en passieve – opslagplaats voor CO2. Het is dus cruciaal om het te behouden én te weten wat haar impact is op de uitstoot van broeikasgassen”, legt wetenschapper Willem-Jan Emsens uit.

    Lees meer
  8. Binnenkijken bij de dierenkeuken: voedingszorg voor een gezond dierenleven

    Binnenkijken bij de dierenkeuken: voedingszorg voor een gezond dierenleven

    Gezonde voeding is enorm belangrijk voor zowel mens als dier. Voedingsdeskundigen en specialisten vergaren steeds meer kennis over voeding en de effecten ervan op ons lichaam. In de afgelopen decennia groeide het besef onder onze wetenschappers dat de voeding van de dieren niet alleen moet voorzien in de behoeften van het dier, maar ook hun natuurlijke gedrag best kan stimuleren.

    Lees meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. Volgende