Wetenschap uitgevlooid door UAntwerpen en ZOO Science
ZOO Science, UAntwerpen en vele partners bundelen de krachten om op de Dag van de Wetenschap een overvloed aan wetenschap te serveren. Het gratis wetenschapsfestival slaat op 26 november zijn vleugels uit in de zalen van ZOO Antwerpen. Jong en oud kunnen er beestige wetenschap komen ontdekken, samen met peter Frank Deboosere.
Ontdek het verschil tussen x-stralen en MRI-scans of vis uit waarom basalt goed is voor de opslag van CO2. Waan je journalist voor één dag en maak kennis met het nieuws achter de schermen. Kraak de DNA-code en ontdek hoe we deze kunnen gebruiken om bedreigde diersoorten te redden.
Wat gaat er om in een bonobobrein? Heb jij dezelfde puzzel-skills als een gorilla of ben je eerder een okapi-matchmaker? Help de goudkopleeuwaapjes in Brazilië te overleven of stel je vraag aan de ZOO-dierenarts of bonobo-expert. Wie spot jij op de wildcamera’s?
Hebben tapirs hoeven zoals paarden? Wat voor wiskunde vind je in het dierenrijk? Hoe vinden bijen stuifmeel? Je kan ook een olifant na-apen op een balansplaat, giraffen zoeken op 19de-eeuwse glasplaten of meer te weten komen over beestjes op je lichaam. Nieuwsgierig zijn, verveelt nooit!
Trek je labojas aan en volg coole workshops, verrijk je kennis tijdens een Darwinlezing, kijk je ogen uit op de gigantische wetenschapsmarkt, laat je meeslepen in het enthousiasme van kleine wetenschappers in spe tijdens de Vraagstaartjes, of doe het gewoonweg allemaal!
Oud-weerman Frank Deboosere, peter van de Dag van de Wetenschap, komt ’s namiddags een kijkje nemen op de Antwerpse wetenschapsmarkt. “Dankzij wetenschap en techniek kregen we vleugels en ontdekten we nieuwe werelden. Met wiskunde ontrafelden we veel geheimen van weer en klimaat. Slimme ingenieurs maakten van de wereld een groot dorp. We genezen nu gevaarlijke ziektes en zitten zelfs kanker op de hielen. Wetenschap en techniek gaan vooruit. De taal van de wetenschap is universeel. Meisjes en jongens zullen ook in de 21e eeuw hun STEMpel drukken op de maatschappij.… “
Als host zet ZOO Science de zoölogische expertise en wetenschappelijke werking van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael graag in de kijker. Het eigen onderzoekscentrum, het Antwerp ZOO Centre for Research and Conservation (CRC) is actief in dierentuinen én in onderzoeksstations in de natuur. Met hun onderzoek dragen de wetenschappers van ZOO Science bij aan dierenwelzijn, het behoud van biodiversiteit en het vergaren van wetenschappelijke kennis. Lees meer over de wetenschappelijke werking van de dierentuinen op www.ZOOScience.be.
Het programma in de zalen van de ZOO telt meer dan 75 activiteiten. Deze zijn gratis voor iedereen. Toegang tot ZOO Antwerpen zelf is betalend. ‘Dag van de Wetenschap’-bezoekers (met polsbandje) betalen op 26/11 een voordeeltarief van 15 euro pp. Iedereen is welkom van 10u tot 17u. Vooraf reserveren kan niet, voor workshops met een beperkt aantal plaatsen boek je op de dag zelf een plaatsje aan het onthaal.
De Dag van de Wetenschap in Antwerpen werd samengesteld door AP Hogeschool, Karel de Grote Hogeschool, de Antwerp Maritime Academy, Universiteit Antwerpen en ZOO Science, met steun van BASF, Umicore, VAIA en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie.
Meer informatie over het programma op www.dagvandewetenschap.be/festivalantwerpen of bekijk het programmaboekje online.