Sophia Findeisen
Onderzoeksthema's
- Herstel en behoud van habitats
- Biogeochemie en ecologie van graslanden, heide en veengebieden
- (Microbiële) gemeenschapsecologie en vegetatiekunde
- Versnelde silicaatverwering, broeikasgassen
Verantwoordelijkheden
Als doctoraatsstudent ben ik verbonden aan het Antwerp ZOO Centre for Research and Conservation (CRC) en de onderzoeksgroep Plant and Ecosystems (PLECO) aan de Universiteit Antwerpen. In het natuurgebied "De Zegge" onderzoek ik de mogelijkheden om steenmeel te gebruiken om verzuurde ecosystemen te herstellen en klimaatverandering tegen te gaan.
Onderzoeksinteresse
Mijn onderzoek richt zich op het behoud en herstel van soortenrijke graslanden en heidegebieden en hun boven- en ondergrondse biodiversiteit. Als onderdeel van mijn doctoraat onderzoek ik een mogelijke oplossing voor het herstel van verzuurde ecosystemen, gekoppeld aan het mitigeren van klimaatverandering: “Enhanced Silicate Weathering” (ESW). Deze techniek bestaat uit het aanbrengen van fijngemalen silicaatgesteenten (“steenmeel”) op sterk verzuurde bodems. Als het steenmeel verweert, dan reageert CO2 met de minerale oppervlakten waardoor het uit de atmosfeer wordt opgenomen, terwijl HCO3- en basische kationen (bijv. K+) worden vrijgemaakt en bodemverzuring tegengaan. Hoewel deze maatregel twee urgente problemen kan mitigeren, namelijk stijgende CO2-concentraties en biodiversiteitsverlies, zijn de effecten van ESW nauwelijks onderzocht in een context van ecosysteemherstel.
Korte biografie
Ik ben altijd gefascineerd geweest door de diversiteit van het leven op onze planeet en hoe verschillende niveaus van een ecosysteem op elkaar inwerken en zo het functioneren bepalen. Daarom begon ik mijn wetenschappelijke carrière bij het Duitse Centre for Integrative Biodiversity Research (Idiv) in Leipzig, Duitsland, waar ik de effecten van een ondergrondse indringer op de samenstelling van de mesofaunagemeenschap in de bodem, en het functioneren van ecosystemen, in een Canadees bosecosysteem onderzocht. In 2020 rondde ik mijn BSc in Biologie af. In 2023 heb ik een Master in Biodiversity, Conservation and Restoration behaald aan de Universiteit van Antwerpen (UA). Tijdens mijn MSc bestudeerde ik plantengemeenschappen in veengebieden en biogeochemische beperkingen voor de herintroductie van vier bedreigde plantensoorten. Ondertussen werkte ik ook voor Natuurpunt vzw in praktisch natuurbeheer en het herstel van soortenrijke graslanden en veengebieden. In 2023 begon ik mijn doctoraatsstudie onder begeleiding van Willem-Jan Emsens (CRC/UA) & Erik Verbruggen (UA). Ik ben gemotiveerd om grenzen te verleggen wat betreft ecosysteemherstel.