Roxanna van Riemsdijk

ONDERZOEKSTHEMA'S

Voeding, voeding, voeding … Als coördinator dierenkeukens ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael sta ik in voor alles wat te maken heeft met voeding van de dieren. Voeding moet niet alleen voorzien in de behoeften van het dier, maar ook hun natuurlijke gedrag stimuleren. Als voedingsexperte richt ik mij voornamelijk op het creëren van op maat gemaakte diëten. Daarbij hou ik steevast rekening met vier belangrijke pijlers:

  • Wat staat er op het menu van het dier in de natuur?
  • Hoe functioneert het spijsverteringssysteem?
  • Wat eten verwante diersoorten?
  • Wat kregen de dieren in andere dierentuinen te eten?

Door uitgebalanceerde diëten op te stellen, voedingsverrijking aan te bieden en inzichten te delen met andere deskundigen draag ik bij aan een positieve impact op de gezondheid en het welzijn van de dieren.

VERANTWOORDELIJKHEDEN

Als coördinator van de afdeling dierenvoeding bij ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, organiseer ik de centrale werking van beide dierenkeukens naar de noden van de dieren. In nauwe samenwerking met de dierenarts worden diëten opgesteld en aangepast wanneer nodig. De juiste ingrediënten voor de voeding van de dieren worden vakkundig geselecteerd om evenwichtige, gezonde en voedzame menu’s samen te stellen voor elk dier. Nadien bespreek ik samen met de coördinatoren dierenzorg en de betrokken dierenverzorgers hoe we de voeding het beste kunnen aanbieden zodat we het natuurlijke gedrag van het dier stimuleren.

ONDERZOEKSINTERESSES

  • Animal Nutrition and Physiology
  • Fermentation and Gut Health
  • Feed Formulation Science

BEKNOPTE BIOGRAFIE

Mijn academisch traject begon op de Hogeschool Van Hall Larenstein in Nederland. In 2016 voltooide ik mijn Bachelor of Science met afstudeerrichting Wildlife Management en voeding van dieren in dierentuinen. Wildlife Management gaat over het beheer van wilde dierenpopulaties en hun leefomgeving in de natuur en in dierentuinen om de biodiversiteit te kunnen behouden en ecosystemen beter te laten functioneren. Deze opleiding heeft mij geholpen met dierkundige kennis te kijken naar de natuurlijke behoeften van het dier. Nadien behaalde ik enkele vakken voor mijn Master of Science aan de Universiteit van Wageningen, waarbij ik kennis opdeed in het berekenen van voeding voor zowel non-productiedieren als productiedieren.

Sinds 2020 ben ik actief bij de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) als coördinator dierenkeukens. Mijn eerste realisatie was het management van de dierenkeuken: het creëren van efficiënte keukens die zowel aansluiten bij de behoeften van de medewerkers als die van de dieren in ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. We evolueerden van een decentrale keuken, naar een gecentraliseerde eenheid om te blijven voldoen aan hedendaagse wetgevingen en om de duurzaamheid en efficiëntie van onze werking te bevorderen. Bovendien heeft het digitaliseren van de voedingsfiches ertoe bijgedragen dat zowel de dierenkeuken, de dierenarts, coördinatoren dierenzorg, maar ook de dierenverzorgers met één klik de diëten kunnen inkijken.

De voorbije jaren breidde ik mijn kennis uit als nutritionist en ben ik verantwoordelijk voor het doorrekenen van diëten die voldoen aan de noden van de dieren en daarmee het bevorderen van hun fysieke en mentale welzijn. Zo analyseer ik de voedingsbehoeften van het dier en ontwikkel uitgebalanceerde voedingsplannen. En bereken ik de rantsoenen om ervoor te zorgen dat de dieren alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Ik ben van mening dat een geoptimaliseerd dieet van het dier één van de meest belangrijke aspecten is om voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen, maar zeker ook te genezen, zonder dat er medicatie aan te pas hoeft te komen.

Werken als nutritionist en als coördinator van de afdeling dierenvoeding was altijd al één van mijn dromen.

OVERIGE ACTIVITEITEN

  • Actief lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) Nutrition Group (ENG) -  EAZA Nutritioning Scientific Advisory Working Group
  • Groepslid van de Association of Zoos & Aquariums (AZA) Nutrition Scientific Advisory Group (NAG)

De missie van beide groepen is het welzijn van dieren in dierentuinen te bevorderen door de wetenschap en biologie van voeding en dieren toe te passen op de dagelijkse verzorging van de dieren. 

PUBLICATIES

Top 12 voedselgroepen in dierentuinvoeding : een overzicht van de eigenschappen van veel gebruikte voedselgroepen in dierentuinvoeding | Groenekennis (wur.nl)