Jordi de Raad
ONDERZOEKSTHEMA'S
- Biodiversiteit & Natuurbehoud
- Conservatiegenetica & Genomics
- Biobanking
- Evolutiebiologie
VERANTWOORDELIJKHEDEN
Als onderzoeksassistent en laborant bij het Centre for Research and Conservation (CRC) ben ik verantwoordelijk voor de praktische aspecten van ons geneticalabo. In ons labo passen wij diverse DNA-methodes toe om het beheer van dierentuinpopulaties te optimaliseren en bedreigde diersoorten te beschermen. Hierbij verdiepen we ons onder anderen in de nieuwste genomica-technieken om zo een beter inzicht te krijgen in de genetische achtergrond van dierentuinpopulaties. Deze kennis kan vervolgens gebruikt worden om efficiëntere kweekprogramma’s en herintroductiestrategieën op te zetten. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de Biobank van de Zoo van Antwerpen, een onderdeel van het overkoepelende Europese Biobank initiatief van EAZA (de Europese Vereniging voor Dierentuinen en Aquaria). De EAZA Biobank speelt een belangrijke rol in het verzamelen en delen van biologische stalen (bloed, weefsel, veren etc.) afkomstig van dieren uit Europese dierentuinen. Deze waardevolle stalen zijn essentieel voor onderzoek gericht op het behoud van diersoorten en/of het verbeteren van het beheer van de populaties in onze dierentuinen.
OVERIGE ACTIVITEITEN
- Begeleiden van Bachelor en Master studenten
- Algemene labo-diensten ter ondersteuning van de dierenartsen en dierenzorg coördinatoren (b.v. geslachtsbepalingen)
- Gastdocent voor de cursus Conservatiegenetica (UGent & UAntwerpen)
- Lid van verschillende werkgroepen, zoals DiSSCo Flanders (Distributed System of Scientific Collections) en de EAZA Biobank Working Group
ONDERZOEKSINTERESSES
Mijn onderzoeksinteresse ligt vooral in de toepassing van genomische technieken om het beheer van dierentuinpopulaties te ondersteunen en natuurbehoud te optimaliseren. Aan de hand van de genetische achtergrond van zowel onze dierentuinpopulaties, wilde populaties, alsmede museummateriaal van dieren die niet meer in het wild voorkomen, kunnen we een volledig beeld vormen van de genetische aspecten die nodig zijn om een diersoort te beschermen en eventueel weer uit te zetten in het wild. Vraagstukken waar ik mij mee bezig houd omvatten onder meer 1) taxonomische onduidelijkheden, 2) verwantschappen en inteelt in in-situ en ex-situ populaties, 3) genetische ondersteuning van kweekprogramma’s en herintroducties, 4) monitoren van genetische diversiteit
BEKNOPTE BIOGRAFIE
Tijdens mijn masterstudie Behavioral Ecology aan de Universiteit van Utrecht (2014-2017) ben ik bekend geraakt met het in-situ en ex-situ conservatie onderzoek dat gedaan wordt in de ZOO Antwerpen. Tijdens mijn master heb ik de unieke kans gehad om stage te lopen bij het CRC waar ik onderzoek heb gedaan naar de genetische achtergrond van de dieren in het kweekprogramma en herintroductieproject van Monniksgieren. Zodoende ben ik bekend geraakt met basis conservatiegenetica technieken en onderzoeksmethodes die wij toepassen in ons labo. Deze ervaring heeft mij geïnspireerd om me verder te specialiseren in de snel ontwikkelende genetische technieken. Daarom ben ik in 2018 verhuisd naar Frankfurt (Duitsland), waar ik als doctoraatsstudent onderzoek heb gedaan naar toegepaste genomica en hoe Next-Generation Sequencing methodes (NGS) toegepast kunnen worden voor fylogenetische vraagstukken. Daar heb ik vooral kennis kunnen opdoen over de nieuwste genomische technieken die momenteel toegepast worden in fundamenteel onderzoek. Gezien mijn onderzoeksinteresse vooral ligt in de toepasbaarheid van deze technieken op het gebied van dierentuinen en natuurbehoud, ben ik in 2022 weer teruggekomen naar de ZOO van Antwerpen en begonnen als onderzoeksassistent en laborant binnen ons geneticalabo.
BELANGRIJKSTE PUBLICATIES
De Raad, J., Päckert, M., Irestedt, M., Janke, A., Kryukov, A. P., Martens, J., ... & Nilsson, M. A. (2022). Speciation and population divergence in a mutualistic seed dispersing bird. Communications Biology, 5(1), 429.
Winter, S., de Raad, J., Wolf, M., Coimbra, R. T., de Jong, M. J., Schöneberg, Y., ... & Janke, A. (2023). A chromosome-scale reference genome assembly of the great sand eel, Hyperoplus lanceolatus. Journal of Heredity.
Prost, S., Petersen, M., de Raad, J. ... & Janke, A. (2020). Improving the chromosome-level genome assembly of the Siamese fighting fish (Betta splendens) in a university master’s course. G3: Genes, Genomes, Genetics, 10(7), 2179-2183.
Prost, S., Winter, S., De Raad, J., Coimbra, R. T., Wolf, M., Nilsson, M. A., ... & Janke, A. (2020). Education in the genomics era: Generating high-quality genome assemblies in university courses. Gigascience, 9(6), giaa058.
Winter, S., Prost, S., de Raad, J., Coimbra, R. T., Wolf, M., Nebenführ, M., ... & Janke, A. (2020). Chromosome-level genome assembly of a benthic associated Syngnathiformes species: the common dragonet, Callionymus lyra. bioRxiv, 2020-09.