Jan Dams
Onderzoeksthema's
Optimaliseren van de verzorging van de collectie vogels en zoogdieren
Verantwoordelijkheden
Als coördinator dierenzorg werk ik samen met een groep van twintig verzorgers om het welzijn van onze dieren te optimaliseren en ze te stimuleren tot kweken, daar waar dit gewenst is volgens een specifiek kweekprogramma. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de dieren in een stimulerende omgeving leven die er evenzeer aantrekkelijk uitziet voor onze bezoekers. Door ervaring uit te wisselen met collega’s binnen de dierentuingemeenschap streven wij naar het hoogste niveau op vlak van dierenverzorging.
Overige activiteiten
- Voorzitter van de EAZA Galliformes (Hoendervogels) EAZA Taxon Advisory Group (TAG). De TAG superviseert de stamboeken en kweekprogramma's onder haar verantwoordelijkheid en ontwikkelt ook 'regional collection plans' (RCP). Een RCP is een instrument om dierentuinen te helpen beslissen welke soorten ze in EAZA-dierentuinen willen houden en welke niet. Tijdens het ontwikkelingsproces van een RCP worden de soorten geëvalueerd en al dan niet aan de hand van verschillende criteria aanbevolen.
- Lid van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) Species Survival Commission (SSC) Galliformes Specialist Group. De IUCN -SSC is een netwerk van wetenschappers met meer dan 8.000 deskundigen uit bijna alle landen. Wij werken samen om het verlies aan biodiversiteit op aarde te beperken.
Onderzoeksinteresses
Als coördinator dierenzorg probeer ik samen met mijn verzorgers de verzorging van onze dieren verder op punt te zetten. Hierbij focus ik sterk op voeding, training en het stimuleren tot kweeksucces. Ik ben er sterk van overtuigd dat dierentuinen een zeer belangrijke rol spelen in het redden van bedreigde diersoorten als onderdeel van een allesomvattend beschermingsplan. Door gezonde reservepopulaties op te bouwen, de soort in beschermd milieu te onderzoeken en beschermingsmaatregelen in de landen van oorsprong te ondersteunen, kunnen wij meehelpen aan het voortbestaan van bedreigde diersoorten. Vanuit de Galliformes TAG ben ik actief betrokken bij zo’n project waarbij we actief meehelpen om de Edwards fazant, die uitgestorven is in het wild, terug uit te zetten in zijn oorspronkelijk habitat. Ook het toepassen van de laatste nieuwe technologieën op vlak van verlichting probeer ik te gebruiken om het welzijn van onze dieren nog verder te vergroten.
BEKNOPTE BIOGRAFIE
Ik ben bioloog. Mijn bachelor behaalde ik aan de Universiteit van Hasselt en mijn Master aan de Universiteit van Antwerpen. Mijn thesis maakte ik over het bezoekerseffect op het gedrag van Kongopauwen in ZOO Antwerpen. Nadat ik afgestudeerd was, werkte ik een half jaar op Sint Jozef in Geel als leerkracht in de richting dierenzorg. Nadien werkte ik bijna zes jaar in Weltvogelpark Walsrode als bioloog. In 2017 startte ik als assistent curator binnen ZOO Antwerpen. Al snel kon ik doorgroeien tot coördinator dierenzorg. Al van kinds af aan had ik een grote affiniteit voor dieren en ik hield, samen met mijn broer, een grote diversiteit aan vogels in de tuin van mijn ouders.
Belangrijkste publicaties
Book chapter: Schreiber, A., Montadert, M.; Westliches Haselhuhn, Biologie, Starus und Perspektiven Für eine Erhaltungszucht.; (2018) Bruslund S., Dams J.; Wie die EAZA Galliformes Tag ein Artenschutzprojekt Für das Westliche Haselhuhn unterstützen kann.
Dams J.; EAZA Galliformes TAG, Regional Collection Plan (Version 3); (2015)