Dieren geven niets om design
Een paar maanden geleden deed ik iets vreemds, zelfs naar mijn maatstaven. Ik ging naar het ringstaartmakiverblijf in ZOO Planckendael en vroeg de bezoekers: 'Als je een maki was, zou je hier dan willen wonen?'
Hoe maak je een dierenverblijf nóg interessanter? Met speeltjes natuurlijk
Het leven van een dier in een dierentuin heeft een aantal beperkingen. Meestal hebben ze maar een beperkte ruimte en ze kunnen soms minder natuurlijke gedragingen vertonen. Maar we kunnen hun levenskwaliteit verrijken door objecten aan te bieden die hun psychisch en fysiek welzijn stimuleren. Dit wordt gedragsverrijking genoemd. Zo kun je bijvoorbeeld voedsel aanbieden op een manier die het voor hen moeilijker maakt om aan eten te komen en waardoor ze zich natuurlijker kunnen gedragen.
Zulke gedragverrijkende objecten zien er soms natuurlijk uit als ze gemaakt zijn van hout, touw of jute. Maar als ze gemaakt zijn van PVC, staal of als ze felgekleurd zijn worden als kunstmatig beschouwd. Het maakt de dieren zelf niet uit hoe het object eruit ziet, maar dierentuinen willen vaak geen kunstmatig ogende objecten gebruiken omdat ze denken dat dit de bezoekersbeleving kan beinvloeden, vooral in verblijven waar geprobeerd wordt de natuur na te bootsen.
Het maakt dieren noch bezoekers uit hoe zulke objecten eruitzien!
We vroegen bijna 400 dierentuinbezoekers in Planckendael wat ze van het ringstaartmakiverblijf vonden. En we deden dit terwijl de dieren dezelfde verrijkingsobjecten gebruikten, maar in twee verschillende verschijningsvormen: één kunstmatig speeltje (een geperforeerde PVC-buis met voedsel erin) en één natuurlijk speeltje (dezelfde buis maar dan gemaakt van bamboe). Tegelijkertijd observeerden we ook het gedrag van de dieren.
En weet je wat we ontdekten? Dat de objecten in het verblijf, ongeacht of ze er natuurlijk of kunstmatig uitzagen, de dieren actiever en zichtbaarder maakten. En dit zorgde ervoor dat bezoekers meer genoten van hun bezoek! Als je alle details van ons onderzoek wilt zien, kun je onze volledige publicatie hier vinden.