Blog

  1. Kan een computer onze dieren redden van uitsterven?

    Kan een computer onze dieren redden van uitsterven?

    “Oeps, we did it again”. We doen het keer op keer en we worden er helaas steeds beter in: vorig jaar werden er nog maar liefst 45 soorten toegevoegd aan de lijst van uitgestorven dieren. Slecht nieuws voor de reuzenschildpadden van Galapagos, maar ook voor minder bekende soorten zoals de Las Vegas luipaard kikker (ja, dat is ook een dier). Erger nog: zo’n miljoen plant- en diersoorten dreigen in de heel nabije toekomst hetzelfde lot te ondergaan. Maar misschien kunnen computers het tij helpen keren?

    Lees meer
  2. Slanke bonobo’s hebben slanke ouders

    Slanke bonobo’s hebben slanke ouders

    “Je bent wat je eet!” hoor je mensen vaak zeggen. Maar toch kunnen sommige mensen eten wat ze willen, terwijl bij anderen de weegschaal na het kleinste koekje omhoogschiet. Hoe komt dat? Veel heeft te maken met wat je eet en hoeveel je beweegt, maar er is meer aan de hand dan dat: je kan bijvoorbeeld een genetische aanleg hebben tot over- of ondergewicht. En bij bonobo’s zo blijkt uit nieuw onderzoek, is dat net zo.

    Lees meer
  3. Een kijkje in Barbie’s wereld: welzijns-indicatoren in de ZOO

    Een kijkje in Barbie’s wereld: welzijns-indicatoren in de ZOO

    Gebruikt giraffe Barbie in ZOO Planckendael haar tong bij het te eten? Besteedt ze daarna tijd aan herkauwen? Ligt ze neer of staat ze op als ze herkauwt? Al deze gedragingen zijn indicatoren die we kunnen monitoren om het welzijn van Barbie te beoordelen. Is Barbie's vacht glanzend? Hoe is haar lichamelijke conditie? Heeft ze een loopneus? Deze kenmerken van Barbie's fysieke verschijning zijn ook welzijnsindicatoren.

    Lees meer